TKK:n kotisivulleYTK:n kotisivulle

 

 

 

 

Yhdyskuntasuunnittelun tiedonlähteet - Pitkä kurssi

   
INTERNETIN HAKUVÄLINEET SISÄÄNTULOSIVULLE

Aihehakemistot

Aihehakemistot (subject gateways) ovat moni-alaisia tai tiettyyn aiheeseen keskittyviä linkkihakemistoja, joihin on kerätty Internetistä löytyviä verkkosivuja. Linkit on järjestetty niihin alaan sopivien aiheluokkien mukaisesti. Luokitustavat hakemiston mukaan. Hakemistot voivat perustua joko ihmistyöhön, ne voidaan tuottaa automaattisesti sivuja keräilevin ohjelmien avulla tai ne pohjautuvat automatiikan ja ihmistyön yhdistelmään.

Toimitetuissa hakemistoissa kaikki dokumentit on arvioitu ja arvioinnin ovat suorittaneet alan asiantuntijat, kirjastoammattilaiset tai koulutetut työntekijät. Esimerkiksi Sosig , Makupalat About.com, perustuvat ihmistyöhön.

Aihehakemistolla saattaa olla ylläpitäjiä periaatteessa rajaton määrä tai se voi olla yhdenkin henkilön työn tulosta. Käyttöominaisuudet vaihtelevat myös hakemistoittain. Yksinkertaisimillaan kysymyksessä on vain linkkilista, johon voi tutustua selailemalla. Tietokantapohjaiset hakemistot mahdollistavat myös erilaisia hakutoimintoja.

Joidenkin hakukoneiden yhteyteen on luotu myös aiheen mukaisesti organisoitu linkkien hakemisto. Tällainen hakemisto on tuotettu automaattisesti, joten hakemiston aiheenmukaisten linkkien ryhmittelyyn eivät ole ihmiset osallistuneet.

    Esimerkki Googlen hakemistosta: http://www.google.com/dirhp?hl=fi

Aihehakemistoja kannattaa käyttää kun
- etsii tietoa jostakin tietystä aihealueesta - rajatusta laadukkaasta valikoimasta hakutulos on parempi
- kun aihepiiri ei ole ennestään kovinkaan tuttu, jos hakulauseketta on vaikea muotoilla sen vuoksi tarkasti

Aihehakemistojen heikkoja puolia ovat
- palvelujen avulla ei löydy uusimpia dokumentteja, sillä toimitustyö vie aikaa ja tietokanta saattaa päivittyä hitaasti
- hakemistot voivat olla suppeita, koska toimitustyö vaatii paljon resursseja
- laadun arvioiminen hankalaa ellei tunne alaa
- luokitusten hahmottaminen saattaa olla hankalaa; erityisesti monialaisista hakemistoista hakeminen saattaa viedä aikaa, jos aineistoa on paljon ja se on hyvin hierarkisesti organisoitu

 

Esimerkkejä aihehakemistoista

Suomalainen virtuaalikirjasto

Tieteen linkkitalo -nimisen virtuaalikirjaston rakentajina ja hoitajina toimii kotimaisia tietopalveluorganisaatioita, korkeakoulukirjastoja ja muita tieteellisiä kirjastoja. Virtuaalikirjasto koostuu monen alan linkkikokoelmista. Siinä on hyvät hakumahdollisuudet, jotka mahdollistavat haun sekä yksittäisistä alakohtaisista linkkikokoelmista että haun kerralla kaikkiin aloihin. YTK:n tietopalvelu tuottaa Yhdyskunta- ja aluesuunnittelun Virtuaalikirjastoa.

Yhdyskunta- ja aluesuunnittelun Virtuaalikirjastoon on koottu organisaatioiden kotisivuja, postituslistoja, julkaisuja, hakemistoja ym. Internetin materiaalia. Aineistot kuvaillaan vähän samaan tapaa kuin julkaisut kirjaston kokoelmatietokantaan. Verkkosivuista tallennetaan aineiston perustietojen lisäksi suomen- ja englanninkielisiä kuvailusanoja sekä tiivistelmä dokumentin kielellä. Tarkennetun hakulomakkeen avulla haun voi rajoittaa dokumentin nimeen ja julkaisijaan, asiasanoihin, kuvaukseen ja dokumentin www-sivuun. Lisäksi haun voi rajata dokumentin tyyppiin (hakemisto, organisaatio...), kieleen ja maahan. Verkkosivu on sijoitettu yhteen tai useampaan luokkaan.

Virtuaalikirjastolla on kansainvälistä yhteistyötä Renardus-hankkeen kanssa, missä seitsemän Euroopan maata rakentaa yhteistä liittymää mukana oleville aihehakemistoille.

 


Makupalat
Hämeenlinnan kaupunginkirjaston ylläpitämä Makupalat-aihehakemisto on yksi Suomen parhaita ja sopii aloituspaikaksi etsittäessä käytännönläheistä tietoa. Se sisältää runsaasti esimerkiksi Internetiin, www-sivuihin ja hakemiseen liittyviä linkkejä.
http://www.makupalat.fi/
 

Ulkomaisia yhdyskuntasuunnitteluun liittyviä hakemistoja

Ulkomaisia yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelun (myös urban design), kestävän kehityksen, yhteiskuntatieteiden ja muiden lähialojen aihehakemistoja ja erityisesti linkkilistoja on lukuisia. Ylläpidon tasossa on eroja. Ohessa muutamia hyviä palveluita, joista osaa voi kutsua milteipä portaaleiksi. Aihehakemisto voi olla yhtenä osana palvelukokonaisuutta, jossa välitetään uutisia, tapauskertomuksia, ylläpidetään tapahtumakalenteria ja postituslistaa yms.

Sapling - The Architecture, Planning and Landscape Information Gateway http://www.soult.com/sapling/index.shtml
On brittiläinen laajempialainen, mm. arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja maisemasuunnittelun, hakemisto, joka pisteyttää aineistot.

Cyburbia - Urban Planning Portal http://www.cyburbia.org
USA:lainen laaja kaupunkisuunnittelun ja arkkitehtuurin aihehakemisto.

GEsource - Infoa maantieteeseen ja ympäristöalaan liittyen

Open Directorin yhdyskuntasuunnitteluun keskittyvä hakemisto
Urban and Regional Planning
http://dmoz.org/Science/Social_Sciences/Urban_and_Regional_Planning/

Yahoon yhdyskuntasuunnitteluun keskittyvä hakemisto - Urban Studies
http://uk.dir.yahoo.com/social_science/urban_studies

Pinakes ylläpitää listaa erialojen hakemistoista
http://www.hw.ac.uk/libWWW/irn/pinakes/pinakes.html

UEM - Urban Environmental Management http://www.gdrc.org/uem/
UEMRI eli The Urban Environmental Management Research Initiative - kansainvälinen ryhmä kommunikoi UEM:n kautta ja ylläpitää sivustoa, jonka tavoitteena on myös saada sinne aineistoa, joka ei vielä on Internetissä.

Monialaisia aihehakemistoja

SOSIG - Social Science Information Gateway http://www.sosig.ac.uk/
SOSIG sisältää laajasti yhteiskuntatieteellisiä aiheita. Se on muistuttaa kotimaista Tieteen linkkitaloa. Laajaan hakemistoon aineistot ovat valikoineet kirjastoammattilaiset ja alan edustajat. Aineistoja voi etsiä selailemalla ja hakutoiminnon kautta.

Yahoo http://uk.dir.yahoo.com/

Open Direcrtory http://dmoz.org/

The WWW Virtual Library http://vlib.org/

 

  Internet -hakuväline -sivulle
  Sivun alkuun
Sisällysluetteloon
  MUITA LINKKEJÄ :
 

YTK:n tietopalvelu

 

sivu on päivitetty 12.09.2005 palaute maria.soderholm@tkk.fi