TKK:n kotisivulleYTK:n kotisivulle

 

 

 

Yhdyskuntasuunnittelun tiedonlähteet - Pitkä kurssi

   
GOOGLE HAKUKONE-ESIMERKKINÄ SISÄÄNTULOSIVULLE

Googlen toimintanopeus on hakukoneiden parhaita ja palvelun tietokanta on melko kattava, laajempi esimerkiksi Alta Vistaa (SYKE). Hakuportaalien tapaan myös Googlessa on hakukoneen lisäksi osin toimitettu ja osin teknologiaa hyödyntäen koottu hakemisto, johon haun voi vaihtoehtoisesti kohdistaa. Hakukieleksi voi valita mieleisensä lähes 30:n vaihtoehdon joukosta.

Googlessa hakutulosten relevanssin määrittäminen perustuu sivujen välisen linkityksen analyysiin ja painotukseen. Eniten arvoa saavat sivut, joille on tehty eniten viittauksia linkeillä. Google ei ota huomioon indeksoinnissa dokumentin metakenttiä, mutta tekstiosuuden (body) ja kehystettyjen sivujen sisällön hakurobotti huomioi.

Google hakee vain sivuja, jotka vastaavat hakusanoja täsmällisesti. Perushauussaa kirjoitetaan vain muutama kuvaava sana. Haussa tietyn sanan eri muodot antavat siis erilaisen tuloksen. Hakukone ei anna mahdollisuutta sanan katkaisuun eli katkaisumerkin käyttöön. Google lisää automaattisesti "and"-sanan kyselyn sanojen väliin, joten se palauttaa vain ne sivut, jotka sisältävät kaikki hakutermit. Google asettaa ensisijalle sivut, joilla yhteen kuuluvat kyselytermit ovat lähellä toisiaan. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole merkitystä. Googlella voi hakea lauseita lisäämällä lainausmerkit.

Hakua voi rajoittaa eri tavoin, esimerkiksi laittamalla miinusmerkin välittömästi vältettävän sanan eteen. Joskus haku on oikealla alueella, mutta tuottaa liian suuren joukon tuloksia. Joukkoa voi pienentää tekemällä uuden haun, jossa "katsotaan" vain ensimmäisen haun palauttamien URL:ien, www-osoitteiden, sisältöä. Tätä kutsutaan usein "haun rajoittamiseksi" tai "etsinnäksi nykyisen haun tuloksista". Kyselyä voi rajoittaa myös yksinkertaisesti lisäämällä sanoja kyselyn loppuun, koska Google palauttaa vain ne WWW-sivut, jotka sisältävät kaikki kyselyn sanat. Tämä uusi kysely palauttaa erikoisen aliryhmän alkuperäisen "liian laajan" kyselyn sivuista.

Edistyneessä haussa on useita haun rajoitusmahdollisuuksia sekä Boolen operaattoreihin verrattavat haut. Lisäksi haut on mahdollista rajata mm. kuva- ja pdf-tiedostoihin. PDF on yleistynyt julkaisuformaattina helppokäyttöisyyden ja alhaisten kustannusten vuoksi.

Erikielisille Google-aloitussivuille pääsee helposti: englanninkielisellä "Google in your language" ja suomenkielisellä "Google in English" ja siitä eteenpäin.

Lisätietoja Advanced search -hausta:
http://www.google.com/help/refinesearch.html

Googlesta löytyy myös erikoisvälineitä kuten oma käyttöliittymänsä kuvahakuun ja keskusteluryhmähakuun. Erittäin hyödyllinen väline päivittäiseen Googlen käyttöön on Internet Explorer -selaimeen asennettava työkalurivi. Se helpottaa tiedonhakua Googlella. Googlen työkalurivin asennusohjeet.

Googlen ominaisuuksista tarkemmin suomeksi http://www.google.fi/intl/fi/features.html

Lisää ohjeita Googlen omilta sivuilta suomeksi http://www.google.fi/intl/fi/help.html

 

  Takaisin Internet -hakuväline -sivulle
  Sivun alkuun
Sisällysluetteloon
  MUITA LINKKEJÄ :
 

 

YTK:n tietopalvelu

 

sivu on päivitetty 11.09.2005 palaute maria.soderholm@tkk.fi