<

TKK:n kotisivulleYTK:n kotisivulle

 

 

 

Tiedonhaun harjoitustehtävä - Pitkä kurssi

   
TEHTÄVÄSTÄ TARKEMMIN SISÄÄNTULOSIVULLE

 

TEHTÄVÄOHJEEN ETUSIVULLE
Tiedonhaun tehtävän tavoitteena on tehdä autenttinen, todellista tiedonhankintaa muistuttava itsenäinen harjoitustyö. Työssä käytetään erilaisia tiedonlähteitä ja raportoidaan saatu hakuprosessi ja -tulos kirjallisena. Hyväksytty vastaus edellyttää tiedon etsimistä useammasta tiedonlähteestä. Erilaisia tiedonlähteitä ovat esimerkiksi julkaisutietokannat kuten TKK:n Teemu-tietokanta, Internetin vapaat aineistot, joita etsitään hakukoneiden kuten Googlen avulla tai etsimällä tietyn organisaation verkkosivustosta sopivaa aineistoa (esim. Ympäristöministeriön verkkosivusto), netistä löytyvät aihehakemistot, jne. TEHTÄVÄN ARVIOINTIPERUSTEET
Tiedonhakuoppaan luvuissa Tiedonlähteitä ja Internet-tiedonhaku esitellään tarkemmin tiedonhaussa käytettäviä tiedonlähteitä (linkki sivun laidassa).
Jos et pääse työpaikaltasi käyttämään haluamiasi tiedonlähteitä, voit käyttää sitä YTK:lla tai mahdollisesti jossain muussa kirjastossa. Kysy tarkemmin informaatikolta.
TIEDONHAKUOPAS

Tehtäväksi voit valita esimerkiksi jonkin seuraavista vaihtoehdoista:

  • omaan työhön/ammattiin liittyvä selvitystyö tai kiinnostava aihe
  • oma tutkimusaihe (väitöskirja, lisensiaatintyö, muu tutkimusintressi tms.)
  • erikoistumisopinnoissa suoritettavan tutkielman/esseen aihe
  • johonkin kurssin oppimistehtävään liittyvä aihe. Ks. oppimistehtävät

Harjoitustehtävän aiheet hyväksytetään informaatikko Maria Söderholmilla marraskuun lähijaksolla. Voit kertoa valintasi myös etukäteen sähköpostitse Marialle. Hän auttaa mielellään tehtävän valinnassa ja suunnittelussa.

Aiemmat kurssilaiset ovat tehneet harjoitustöitä esim. aiheista Asuinalueen palvelutaso ja sosiaalisten vaikutusten arviointi, Kaupunkilaisten luontokäsitykset, Peruskorjausohjeiden laatiminen lähiöön, Vesikasvit ja viherrakentaminen, Lähiluonnon ja maaperän huomioiminen hulevesien käsittelemisessä.

YTK:n tietopalvelun koottuja tiedonlähteitä:
http://www.tkk.fi/Yksikot/YTK/kirjasto/elektro.html







Aiemmin tehdyistä töistä esimerkkejä suojatuilla kurssisivuilla:
Hulevesien käsittely

Vastauksesta tulee käydä ilmi ainakin seuraavat seikat:
  • miten lähdit miettimään hakua ja kuinka suunnittelit sitä
  • mitä tietokantoja ja hakupalveluja käytit ja miksi
  • miten muotoilit hakusi: minkälaisia hakusanoja, hakulauseita / hakupolkuja / haun tyyppejä käytit
  • jouduitko tarkentamaan/laajentamaan hakua nähtyäsi hakutuloksiasi, miten laajensit/supistit hakua ja miten se vaikutti hakuun
  • kerro tiivistetysti hakutuloksesi: muutama viite/julkaisuesimerkki tietokantaa/Internetin hakuvälinettä kohti ja sanallinen lyhyt arviointi haun tuloksesta (esim. hakutuloksen hyödyllisyys, julkaisujen tms. käyttöön saamisen helppous, jne.)

Hakutulokseksi riittää, että olet löytänyt käyttämistäsi tiedonlähteistä kohtuullisen määrän käyttökelpoisia viitteitä, julkaisuja tai muita aiheeseesi sopivia lähteitä. Tärkeintä on, että hakuprosessi - aiheen konkretisoinnista, hakusanojen miettimiseen ja lähteiden arviointiin niistä saatujen tietojen perusteella - tulee tutuksi.

Harjoitustyö toimitetaan mieluiten sähköpostiliitteenä rtf-muodossa Marialle osoitteella maria.soderholm@tkk.fi tai paperimuodossa YTK:n kirjastoon. (RTF-tallnnukseen ohjeita sivun laidasta linkistä Tekninen tuki.) Työ palautetaan 14.3.2008 mennessä. Tehtävään saa palautetta ja se hyväksytään kokonaisuudessaan tai sitä pyydetään täydentämään ennen hyväksymistä.

Jos sallit vastauksesi julkaisemisen kurssin salasanasuojatulla opiskelijatuotos-nettisivulla, mainitse asiasta palauttaessasi harjoitustyön. Opiskelijatuotos-nettisivulla se on kurssilaisten ja opettajien nähtävillä. Pelkästään paperiversiona toimitettua materiaalia ei sivuilla julkaista.

TEKNINEN TUKI
 
 
 

sivu on päivitetty 10.09.2005 palaute maria.soderholm@tkk.fi