TKK:n kotisivulleYTK:n kotisivulle

 

 

 

Yhdyskuntasuunnittelun tiedonlähteet - Pitkä kurssi

   
5. VIITTAMINEN INTERNETIN AINEISTOIHIN SISÄÄNTULOSIVULLE
  TEHTÄVÄOHJEESEEN
Yleistä

Tässä yhteydessä käsitellään elektronisista/sähköisistä dokumenteista vain Internetin aineistoja. Elektronisilla julkaisuilla tarkoitetaan yleisesti ottaen teoksia ja aineistoja, joiden käyttämiseen (tekemiseen, jakeluun ja lopulta lukemiseen) tarvitaan tietokonetta.

Eri tieteenaloilla ja oppilaitoksilla on vakiintuneita viittauskäytäntöjä ja oppaita kirjallisten töiden lähdeluetteloiden laatimiseen. Suosituksia ja normeja viittaamiseen antavat myös standardit, joita niitäkin on maailmalla useita erilaisia. Painettuihin julkaisuihin viittaamisen ohjenuora on Suomessa: "Kirjallisuusviitteiden laatiminen" SFS 5342, 2. p 1992.

Ohjeita elektronisten julkaisujen merkitsemisestä lähdeluetteloon antaa kansallinen standardi: "Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin tai niiden osiin" SFS 5831 1998. Standardin ohjeet ovat varsin yksityiskohtaisia, mutta jo muutaman seikan huomioiminen helpottaa viitteiden laatimista. Kotimainen standardi on myynnissä Suomen Standardisoimisliiton SFS:n julkaisumyynnissä.

Kansainvälinen vastaava standardi on: ISO 690-2 Information and documentation. Bibliographic references. Part 2: Electronic documents or parts thereof.
Se on osittain Internetissä: http://www.nlc-bnc.ca/iso/tc46sc9/standard/690-2e.htm

Lähdeluettelon tulee antaa täsmälliset ja riittävät tiedot työssä käytetyistä tietolähteistä. Tämä pätee kaikenmuotoiseen aineistoon, niin painettuihin, CD-ROMeihin kuin Internet-lähteisiinkin. Viitattaessa Internetin dokumentteihin viitteeseen merkittävät tiedot on löydyttävä dokumentista itsestään.

 

Huomioitavat asiat

Aineistojen moninaisuus
Internetissä on hyvin monimuotoista materiaalia: kotisivuja, pysyviä ja dynaamisia dokumentteja, postituslistoja ja keskustelufoorumeita, tietokantoja, tietokoneohjelmia ym. Verkkojulkaisu voi muistuttaa painettua julkaisua tai olla lähes sen kopio. Painetulle julkaisulle tyypillisiä tunnusmerkkejä ei aina Internetin aineistossa ole. Lähdeluetteloon merkitään aineiston tyyppi hakasulkeisiin: [verkkolehti], [sähköposti], [online-tietokanta], [tiedosto ftp-palvelimella] jne. Elektronisia dokumentteja koskevien viitteiden on kuvattava nimenomaan niitä eikä painettuja vastineita.

Päivitettävyys, eri versiot, viittaamisen ajankohta
Internetissä olevia aineistoja voidaan muuttaa ja päivittää. Viitteeseen merkityn tiedon on viitattava aineiston siihen versioon, jota lähteenä on käytetty. Samasta syystä viitteestä tulisi selvitä päivämäärä, jolloin tieto lähteestä on otettu eli viittaamisen ajankohta.

Saatavuus, miten dokumentin löytää
Painetuista julkaisuista poiketen Internetin aineistoon viitattaessa on ilmoitettava saatavuustieto, miten dokumentti löytyy. Osoite ilmoitetaan kirjoittamalla Saatavissa: ja sen jälkeen URL-osoite. Ongelmana on aineistojen siirto palvelimella tai palvelimelta toiselle, tiedostojen uudelleen nimeäminen ja hävittäminen. Kirjoitusvaiheessa kannattaa heti ottaa ylös käytettyjen aineistojen saatavuus- ja muut viitteeseen laitettavat tiedot.

Tiedot puuttuvat tai ovat piilossa
Viitteeseen laitettavia perustietoja voi olla vaikea löytää Internetin erityyppisistä resursseista. Esimerkiksi dokumentin kirjoittajan oikea nimi on aina pyrittävä selvittämään. Jos kirjoittaja ei näy välittömästi dokumentista, on syytä tutkia WWW-sivujen lähdekoodia (selaimessa view source tms.), muita ko. WWW-sivuun liittyviä sivuja, sähköpostiviestissä header/otsikko-rivejä jne. Mikäli kirjoittajaksi on ilmoitettu vain alias esimerkiksi webmaster, ilmoitetaan lähteestä vastaavaksi tekijäksi aliaksesta vastaava organisaatio.

Ks. esimerkit ohessa

Esimerkkejä ja muita ohjeita viittaamisesta
   
  Sivun alkuun
Sisällysluetteloon
  MUITA LINKKEJÄ :
 

 

YTK:n tietopalvelu

 

sivu on päivitetty 26.08.2005 palaute maria.soderholm@tkk.fi