News-asetukset Opera-käyttäjille TieVie-uutisryhmää varten

Operassa on mukana News-tuki ja Operassa Newsien käyttöönotto ja käyttökin on ehkä helpointa kaikista selaimista ja jopa erillisistä News-ohjelmista. Tämä toki on makuasia mutta näillä ohjeilla pitäisi homman onnistua.

 

KESKEN, OSA OHJEISTA VIITTAA IE:N OHJEISIIN

 

Sisältö
1. Aloittaminen
2. Uuden 'tilin' (Account) määritys (käyttäjätiedot)
3. Uutisryhmien tilaaminen (niihin liittyminen)
4. Uutisryhmien selailu
5. Artikkeleiden selailu
6. Artikkelin (viestin) kirjoittaminen uutisryhmään
7. Artikkeliin vastaaminen
8. Tärkeimmät asetukset

 

 

1. Aloittaminen
Käynnistä Opera
Valitse News/Read

 

 

 

2. Käyttäjätietojen ja palvelimen määritys
Jos tämä on ensimmäinen News-käyttökerta, tulee ilmoitus
Vastaa tähän Yes jolloin Opera avaa Preferences-näytön kohdasta News. Myöhemmin tähän pääsee valitsemalla File/Preferences/News.

TKK:lla ja TieVie-koulutuksessa palvelin on news.tky.hut.fi mutta muuten se voi olla mikä tahansa.

Valitse sitten vasemmassa laidassa kohta Personal information

Täytä ainakin kuvassa täytetyt kohdat, muuten et voi lähettää artikkeleita newseihin.
Tämän jälkeen klikkaa OK

 

 

 

3. Uutisryhmien tilaaminen (niihin liittyminen)
Ensimmäisellä kerralla tai aina kun ei ole yhtään uutisryhmää tilattuna, Opera näyttää seuraavan viestin:
Klikkaa . Opera näyttää kaikki tällä news-palvelimella tarjolla olevat uutisryhmät ja niissä olevien artikkeleiden lukumäärät.

Kansion kuva nimen edessä (esim. ) tarkoittaa että ryhmällä on alaryhmiä. Kun klikkaat kansion kuvaa, seuraavan tason alaryhmät tulevat näkyviin. Uudelleen klikkaamalla alaryhmät piilotetaan eli tämä toimii kuten normaali hakemistopuu graafisissa käyttöjärjestelmissä.

Klikkaa halutun uutisryhmän edessä olevan ikonin () kohdalla, jolloin siihen tulee ruksi (). Se ilmoittaa että tämä uutisryhmä on nyt 'tilattu'. Uudelleen klikkaamalla ruksin saa pois eli lopetetaan tilaus.

Klikkaamalla toistuvasti vaihdetaan näyttöön kaikki/tilatut uutisryhmät.

Listan yläpuolella olevaan tekstikenttään voi kirjoittaa osan uutisryhmän nimestä, tällöin vain siihen täsmäävät nimet näkyvät. Tämä helpottaa huomattavasti jos palvelimella on runsaasti uutisryhmiä.

Esimerkki: TieVie-ryhmien tilaaminen

  1. Kirjoita tekstikenttään 'tkk'. Listassa näkyy nyt vain

  2. Klikkaa siitä

  3. Listassa näkyy nyt tkk-ryhmän alaryhmien seuraava taso (kansion kuvien kohdalla on siis vielä niiden alaryhmiä)

  4. Muuta tekstikentän teksti muotoon tkk.tievie


  5. Klikkaa


  6. Klikkaa haluttujen uutisryhmien edessä olevien ikonien () kohdalla, jolloin niihin tulee ruksi (). Se ilmoittaa että tämä uutisryhmä on nyt 'tilattu'. Uudelleen klikkaamalla ruksin saa pois eli lopetetaan tilaus.
  7. Klikkaa uudelleen (pois päältä), listalle jäävät vain tilatut uutisryhmät.
Halutessasi voit tilata muitakin ryhmiä samalla tavalla.

 

 

 

4. Uutisryhmien selailu
Kun on pois päältä, kaikki tilaamasi uutisryhmät näkyvät nyt listalla.
Klikkaa uutisryhmän nimeä

Opera avaa uuden sivun joka näyttää ko. uutisryhmän sisällön. Uutisryhmälistalle pääsee klikkaamalla Opera-ikkunan alareunassa palvelimen nimeä.

Jos uutisryhmässä ei näy yhtään artikkelia, saat jo luetutkin näkyviin valitsemalla uutisryhmäikkunan ylälaidassa olevasta työkalupalkista

Tämän kohdan toistuva valinta vaihtaa listalle kaikki/vain uudet artikkelit.

Samassa valikossa Group list näyttää uutisryhmälistan samoin kuin klikkaamalla palvelimen nimeä (ks. yllä).

Sort-valinnat vaikuttavat artikkelien näkymisjärjestykeen ja Show threads vaihtaa puunäkymän ja pelkän artikkelilistan välillä

Aina kun klikkaat uutisryhmälistassa jonkin uutisryhmän nimen kohdalla, Opera avaa sen uutisryhmän sisällön uudella sivulla. Näin voit selailla useita uutisryhmiä kerralla. Operan ikkunan alalaitaan tulee aina uutisryhmän niminen nappi josta pääsee siirtymään sen katseluun.

 

 

 

 

5. Artikkeleiden selailu

Kun jonkin uutisryhmän artikkelilista on aktiivisena (klikkaamalla palvelimen uutiryhmälistassa), ko. ryhmän artikkelit näkyvät oletuksena puumaisesti artikkelin mukaan (puu muodostuu kuitenkin lähettäjän nimen kohdalle, ei artikkelin otsikon, joka helpottaa silmämääräistä selailua).

Klikkaamalla artikkelin otsikkoa artikkelin teksti aukeaa uudella sivulla samalla tavalla kuin uutisryhmäsivukin. Artikkelisivun voi sulkea kuten minkä tahansa selaimen sivun, näin on mahdollista ottaa esiin useampia artikkeleita ja vasta sitten lukea ne. Luettujen artikkeleiden nimi vaihtaa väriä samalla tavalla kuin www-linkit kun niissä on käyty.

HUOM: Jos artikkelin tekstin koko on liian pieni, sitä voi muuttaa mutta ei asetuksista vaan pitää muokata tiedostoa mime.css. Tarkemmat ohjeet täällä

Artikkelisivun ylälaidassa näkyy työkalupalkki jolla voidaan suorittaa kaikki artikkeleihin liittyvät toimenpiteet.

Siirtyy edelliseen/seuraavaan artikkeliin
Uuden artikkelin lähetys
Valittuun artikkeliin vastaaminen uutisryhmään
Valittuun artikkeliin vastaaminen sähköpostilla
Jatkolähetä valittu artikkeli sähköpostitse
Merkitse kaikki valitun uutisryhmän artikkelit luetuiksi
Sort... Järjestää artikkelilistan valinnan mukaan
List old articles Näyttää/piilottaa jo luetut artikkelit
Show threads Näyttää artikkelit puumaisesti otsikon mukaan (puu muodostuu lähettäjän kohdalle) tai yhtenä listana
Group list Siirtyy uutisryhmälistaan

 

 

 

 

 

6. Artikkelin (viestin) kirjoittaminen uutisryhmään
Kun olet jonkin uutisryhmän artikkelilistassa tai yksittäisessä artikkelissa, voit klikata .
Kirjoita Subject-kohtaan otsikko ja tekstialueelle itse artikkeli. Uutisryhmäksi tulee oletuksena aktiivinen uutisryhmä mutta News:-kenttää voi muokata normaalina tekstinä. (News: on nappi mutta ei tee mitään eikä helpissä ole tähän mitään selitystä)
HUOM: Lähtevien viestien ikkunan fontti on oletuksena aivan liian pieni. Sen kuitenkin pystyy muuttamaan

News-artikkelin kirjoittaminen on aivan samanlaista kuin sähköpostiviestinkin, mutta kohteena ei ole yksittäinen henkilö vaan uutisryhmä.

Cc-kenttään voi laittaa sähköpostiosoitteita, joille haluaa lähettää kopion tästä artikkelista. Tämä ei näy uutisryhmään menevässä artikkelissa, eli toimii kuten Bcc-kenttä sähköpostissa. Sähköposti lähetetään joko Operalla tai jollakin muulla sähköpostiohjelmalla, Operan ja Windowsin asetuksista riippuen. Viesti ei lähde automaattisesti vaan siihen voi tehdä muutoksia ennen lähettämistä. Tämä kuitenkin vaihtelee käytettävän sähköpostiohjelman mukaan.

Liitetiedostoja voi lisätä klikkaamalla jolloin aukeaa normaali tiedostonvalintaikkuna. Siellä voi valita yhden tai useampia tiedostoja kerrallaan normaaliin Windows-tyyliin eli Control-klikkaamalla yksitellen, Shift-klikkaamalla peräkkäisiä.

Kun artikkeli on valmis, klikkaa

Lähetetty artikkeli ei välttämättä heti näy uutisryhmässä, se riippuu mm. palvelimen asetuksista. Artikkelilistan voi päivittää myös itse selaimen Reload-komennolla tai painamalla F5.

 

 

 

7. Artikkeliin vastaaminen

Mihin tahansa uutisryhmän artikkeliin voi vastata kahdella tavalla

  • suoraan uutisryhmään jolloin vastauksen näkevät kaikki
  • sähköpostitse henkilökohtaisesti suoraan artikkelin lähettäjälle. Sähköpostiohjelma jolla vastaus lähtee, riippuu Operan asetuksista.
Avaa haluttu artikkeli klikkaamalla sen otsikkoa listassa (uutisryhmän sisältönäkymässä)
Klikkaa (sähköpostivastaus suoraan lähettäjälle: Klikkaa )
Kirjoita vastaus samaan tapaan kuin sähköpostilla

Liitetiedostoja voi lisätä klikkaamalla jolloin aukeaa normaali tiedostonvalintaikkuna. Siellä voi valita yhden tai useampia tiedostoja kerrallaan normaaliin Windows-tyyliin eli Control-klikkaamalla yksitellen, Shift-klikkaamalla peräkkäisiä.

Kun artikkeli on valmis, klikkaa

Lähetetty artikkeli ei välttämättä heti näy uutisryhmässä, se riippuu mm. palvelimen asetuksista. Artikkelilistan voi päivittää myös itse selaimen Reload-komennolla tai painamalla F5.
 

 

 

 

8. Tärkeimmät asetukset (vain newsejä koskevat)
Valitse File/Preferences

Käyttäjätietojen asettaminen käytiin läpi aiemmin. Tässä esitetyt asetukset koskevat vain itse newseihin liittyvää käyttäytymistä ja Operan ulkonäköä siltä osin kuin se liittyy newseihin.

Email

Tässä valitaan käytettävä sähköpostiohjelma jota käytetään varsinaisten sähköpostien lisäksi silloin kun vastataan johonkin news-artikkeliin suoraan lähettäjälle, ei uutisryhmään. Kuvassa valittuna oleva kohta käyttää Windowsiin määritettyä oletussähköpostiohjelmaa eikä sitä voi muuttaa Operasta käsin (paitsi luonnollisesti Operan itsensä osalta)

 


17.08.2001 / Antti Nuoreva