Mitä
on refluksointi?
Refluksoinniksi kutsutaan reaktioseoksen keittämistä
palautusjäähdyttimellä varustetussa kolvissa.
Milloin refluksointia käytetään?
Monet orgaanisen kemian reaktiot voivat olla liian hitaita tai
liian kiivaita huoneenlämpötilassa suoritettavaksi. Tämän
vuoksi reaktion lämpötilaa on voitava kontrolloida. Lämpötilan
kohottamisella voidaan lisätä hitaiden reaktioiden reaktionopeutta.
Vastaavasti kiivaiden reaktioiden reaktionopeutta voidaan hidastaa
kylmähauteella.
Mitä refluksoinnissa tarvitaan?
Refluksointilaitteisto:
Miten refluksoidaan?
Sopivan kokoiseen reaktiokolviin lisätään lähtöaineet.
Kolvi varustetaan palautusjäähdyttimellä ja aloitetaan
sekoitus. Lämmittämiseen käytetään sopivaa
haudetta. Sopivaa haudetta valittaessa on huomattava, että
se pitää voida lämmittää noin 20 °C
yli kuumennukseen tarvittavan lämpötilan. Jos liuotin
on alhaalla kiehuva neste (esim. eetteri), voidaan käyttää
vesihaudetta. Vesihaudetta käytettäessä kolvissa
ei saa olla veden kanssa kiivaasti reagoivia aineita kuten natriumia.
Yleensä käyttökelpoisin haude on öljyhaude (parafiiniöljy),
jota voidaan lämmittää 180 °C saakka. Refluksoinnissa
hauteen lämpötilaa nostetaan, kunnes reaktioseos alkaa
kiehua. Höyrystynyt liuotin nousee jäähdyttimeen,
tiivistyy ja tippuu takaisin reaktioseokseen. Refluksoinnin aikana
hauteen lämpötilaa tarkkaillaan lämpömittarilla
ja huolehditaan siitä, että ylikuumenemista ei pääse
tapahtumaan. On myös huolehdittava reaktion kunnollisesta sekoittamisesta.
Kunnollisen sekoituksen avulla voidaan edistää reaktion
käynnistymistä, lyhentää reaktioaikaa, parantaa
lopputuotteen määrää ja estää reaktioseoksen
ylikuumenemista.
Mitä kiivaiden reaktioiden suorittamisessa tulee
ottaa huomioon?
Useat reaktiot ovat kiivaita, jolloin lähtöaineita ei
voi laittaa samaan kolviin. Kiivaiden reaktioiden suorittamiselle
onkin oleellista, että reaktioastiaan laitetaan vain toinen
lähtöaineista ja sen jälkeen toista lisätään
reaktioseokseen hitaasti tiputussuppilosta. Tällaisessa reaktiossa
kehittyy lämpöä ja reaktio voi alkaa kiehua. Reaktion
liian voimakasta kiehumista voidaan estää kylmähauteella.
Esimerkkejä kylmähauteista:
- kylmä vesi
- jäähaude (jäitä +vettä) 0 - + 5 °C
- NaCl/jää -5 -18 °C
|