pixel
d Työtavat ja turvallisuus >Laboratoriotarvikkeiden pesu ja huolto

Miksi on tärkeää pitää laboratoriovälineet puhtaina?

Laboratoriotyöskentelyn onnistumisen takaa puhtaus. Kaikki lasiastiat ja muut laitteet on huolellisesti puhdistettava heti käytön jälkeen. Laboratorion siisteys tuo mukanaan turvallisuutta. Lisäksi puhtailla astioilla reaktiot onnistuvat paremmin. Muista, että vahingot kiertävät: likaiset astiat ja välineet voivat pilata muiden työn ja aiheuttaa jopa vaaratilanteita!

Miten laboratorio välineitä pestään?

Useimmiten orgaanisen kemian laboratoriossa lasiastioihin kertyy orgaanista likaa ja epäpuhtauksia, minkä takia vesi ei ole niille paras liuotin.

Astioiden pesu koostuu kahdesta vaiheesta: esipesusta ja varsinaisesta pesusta, joka tehdään joko liuotin- tai vesipesuna.

Esipesu:

Esipesussa astiat huuhdellaan huolellisesti pienellä määrällä teknistä etanolia. Jäteliuos kaadetaan jäteastiaan. Tarvittaessa voidaan käyttää muitakin liuottimia, kuten asetonia tai etyyliasetaattia (käytä näitä vetokaapissa), jotka ovat parempia erilaisten rasvojen ja öljyjen irrottamisessa. Astiapinnoista rasvat ja öljyt puhdistuvat parhaiten pyyhkäisemällä niiden pintaa etyyliasetaattiin kostutetulla paperipyyhkeellä.

Pesu:

Jos esipesty astia ei ole puhdas, se pestään uudestaan liuottimella. Viimeinen huuhtelu tehdään aina etanolilla, johon liukenevat myös pienet määrät epäorgaanisia suoloja. Jos haluat saada astiat nopeasti kuivaksi, tee viimeisenä asetonihuuhtelu.

Vesipesu:

Jos reaktio on ollut heterogeeninen tai astioissa on ollut suoloja, astioille kannattaa tehdä myös vesipesu. Vesipesussa veteen lisätään laboratoriopesuainetta ja tarvittaessa käytetään sopivaa pesuharjaa. Pesuharjaa käytettäessä on varottava astioiden naarmuttamista! Pesun jälkeen astiat huuhdellaan runsaalla vedellä. Lopuksi tehdään etanolihuuhtelu.

Joissakin tapauksissa voidaan tarvita lievästi happamia (0.1 M HCl) tai emäksisiä (0.1 M NaOH) pesuliuoksia. Näitä käytettäessä astiat on muistettava huuhdella huolella.

Miten ruiskut ja neulat puhdistetaan?

Ruiskut ja neulat on huuhdeltava aina heti käytön jälkeen sopivalla liuottimella (reaktioliuotin) ja inertillä liuottimella (THF, etyyliasetaatti) sekä lopuksi etanolilla tai asetonilla.

Miten sintteri puhdistetaan?

Sintterillä ei saa koskaan suodattaa aktiivihiiltä, koska aktiivihiili tukkii sintterin huokoset. Sintteriä ei saa myöskään käyttää, jos käytetään voimakkaita emäksiä (NaOH, KOH).

Sintteri pestään imemällä sintterin läpi sopivaa pesuliuotinta. Orgaanisten aineiden suodattamisen jälkeen sintteri pestään ensin orgaanisella liuottimella (esim. asetoni, etanoli) ja sen jälkeen vedellä. Epäorgaanisten aineiden suodattamisen jälkeen sintteri pestään vedellä.

Miten laboratoriovälineet kuivataan?

Yleensä laboratorioastioiden annetaan kuivua kuivaustelineessä. Laboratoriovälineiden kuivaaminen voidaan tarvittaessa tehdä myös kuivauslämpökaapissa (120-140 °C), jossa niitä pidetään muutama tunti tai tarvittaessa yön yli. Astioita ei kuitenkaan tule säilyttää uunissa!

Juuttuneiden hiosten irroittaminen

Lasihiokset voivat juuttua erityisesti vakuumitislauksessa ja reaktioissa, joissa käytetään emäksisiä vesiliuoksia. Näissä tapauksissa kannattaa käyttää pientä määrää hiosrasvaa, jota levitetään hioksen yläosaan ja pyöritellään hioksia toisiaan vasten. Hiosrasvaa käytettäessä on muistettava pyyhkiä hiosrasva pois etyyliasetaattiin kostutetulla paperilla ennen kuin kolvista kaadetaan mitään ulos.

Muutamia keinoja juuttuneiden hiosten avaamiseksi:

  • Kevyt taputtelu joka puolelta saattaa riittää. Varo vääntämästä niin kovasti, että astia särkyy!
  • Voit myös kokeilla hioksen kuumentamista kuumailmapuhaltimella (varo kuumaa lasia). Tämän tarkoituksena on laajentaa naarashiosta enemmän kuin koirashiosta, jolloin hiosten pitäisi irrota toisistaan.
  • Jos hiokset pysyvät itsepintaisesti juuttuneina, voi joko kokeilla yön yli liotusta jossain pesukylvyssä tai sitten viedä astiat lasinpuhaltajalle — hän yleensä onnistuu toivottomammiltakin tuntuneissa tapauksissa.
 

otsikkolaatikko

©2005
 

 
 

 





 

 

 






























 


 
l
p