FAQ (=Frequently Asked Questions = Usein kysytyt kysymykset)

Tälle sivulle kerätään verkkojakson aikana usein kysytyt kysymykset ja vastaukset niihin.

I've seen the lists (kommentointiryhmät). Should I now try and write to the people in my group by personal email, or where in the discussion forum should I try to contact them please?

Ryhmäjaon selvittyä kukin ryhmä voi sopia työnjaosta esim. sähköpostitse tai Optimassa. Sähköpostiosoitteet löytyvät TieVie-portaalista 'osallistujat' listan kautta, kunkin omasta henkilötietokortista (valitse riippuvalikosta osallistujien ryhmittelyperusteeksi 'Verkkoryhmittäin').Optimassa omalle verkkoryhmällesi on luotu uusi keskustelualue (Verkkoryhmä X --> Verkkoryhmä x-kommentointi) jossa kaikki pienet kommentointiryhmät käyvät omat keskustelunsa. Ensimmäistä omalle kommentointiryhmällesi tarkoitettua viestiä lähettäessäsi voit laittaa 'aihe' -kenttään ryhmäsi tunnuksen (esin. 1A) niin muut ryhmäläisesi tietävät osallistua oikeaan keskusteluun. (24.9.02)

Olen ollut virkamatkalla ja näin ollen kaukana koneista. Olen siis ollut olosuhteiden vuoksi osallistumatta tähän ensimmäiseen sessioon. Miten korvaan ?

Tämän verkkokurssin toisella jaksolla oman kommentontiryhmäsi jäsenten hankesuunnitelmien aktiivisella kommentoinnilla voit kuroa kiinni nyt mahdollisesti vähäksi jäänyttä aktiivisuutta. Tilanne ei siis ole vielä lainkaan toivoton eikä lisätehtäviä ole tässä vaiheessa luvassa. (24.9.02)

In my notes from the Turku seminar, 30.9. (at the latest) was the date when we should publish our own individual plan. Reading through the material for this "jakso" I couldn't find any reference to this date explicitly.

The information can be found further in the "tehtävät" section - it is there below "verkojakson aikataulu" section. (11.9.02)

Voiko esittää toiveita ryhmäjaosta? Kun tässä jaksossa arvioidaan toisen hankeita pienryhmissä, toivoisin, että voisin olla samassa ryhmässä tiettyjen henkilöiden kanssa. Meidän aiheemme ovat hyvin samanlaiset ja haluaisimme tehdä heti alussa yhteistyötä.

Valitettavasti emme voi luvata, että tietyt henkilöt päätyvät samaan ryhmään. Yhtenä tavoitteena tällaisessa ryhmäyttämisessä on, että näin osallistujat tutustuvat vähintään yhteen itselle vieraaseen hankkeeseen ja sen tekijään. Sallittua ja oikein toivottavaa toki on myös muiden kuin oman ryhmän kommentointiparin hankesuunnitelman tutkailu ja kommentointi. Ryhmäyttäminen on yksi koulutusten probleemakohta - milloin ryhmät tai parit kannattaa muodostaa samankaltaisuuden, milloin erilaisuuden perusteella. (11.9.02)

Jakson materiaali on massiivinen, ja sen lukeminen ruudulta on vaikeaa. Olisiko viisastaa postittaa/antaa muuten paperiversioita ja laittaa verkkoon vain sellaista materiaalia, joka verkkoon oivallisesti sopii, kuten linkkiyhteyksiä ja osoitteita?

Pitää paikkaansa, materiaalista suuri osa toimii paremmin paperilla. Kurssilla on 160 osallistujaa, ja materiaalin jakelu tälle porukalle toimii helpoimmin verkon välityksellä. Verkko toimii siis jakelukanavana. Siksipä materiaali on todellakin ladattavissa myös yhtenä tiedostona ja siis helposti printattavissa. (10.9.02)

Miten portaaliin tallennetaan tämän jakson tehtävä?

Raportit (tai linkit niihin) tuotetaan portaalin työtilaan. Osallistujan työtila on TieVie-portaalin ominaisuus, ja se on vain osallistujien, mentoreiden ja suunnitteluryhmän katsottavissa. Pääset työtilaan TieVie-portaalin ylälaidassa olevan "kirjautuminen" painikeen kautta.
Työtila on teknisesti rajoitteinen, eli muotoiluja on hieman hankala tekstiin tehdä. Jos tekstistä saa selvän, on se tässä vaiheessa riittävää.

Saako tehtävän palauttaa jo verkkojakson alussa?

Saa, mutta verkkokeskustelusta voit saada uusia ajatuksia oman hankkeesi tuotantoprosessiin, joten kannattaa vielä kerran käydä suunnitelma läpi verkkokeskustelun jälkeen ja julkaista kuvaus vasta sitten.

Onko materiaalissa mainituista kirjoista verkkoversioita olemassa?

Ikävä kyllä kirjat ovat vain painettuina olemassa. Sen sijaan kirjojen kirjoittajat ovat saattaneet viedä kirjoituksiaan eteenpäin ja julkaista niitä myös webissä esim. omilla kotisivuillaan. Kannattaa käydä vilkaisemassa.
(Vihje: käytä Google-hakua http://www.google.com/, kirjoita kenttään tekijän nimi sellaisenaan. Hakutuloksena saat yleensä ensimmäisenä asianomaisen kotisivun.)

Päivitetty 24.09.2002 /akk