Mitä
on alipainetislaus?
Alipainetislaus on tislausta alipaineessa. Alipainetislauksella
aineita voidaan puhdistaa tai erottaa toisistaan samaan tapaan kuin
normaalipaineessa tapahtuvalla tislauksella. Alipaine saadaan aikaiseksi
joko kalvo- tai vesisuihkupumpulla. Aineiden kiehumispiste riippuu
paineesta eli aineiden kiehumispistettä voidaan alentaa alipaineella.
Kiehumispistettä voidaan arvioida paine-lämpötila-nomogrammista.
(http://www.ch.cam.ac.uk/magnus/boil.html)
Milloin alipainetislausta käytetään?
Monien yhdisteiden kiehumispiste normaalipaineessa on niin korkea,
että niiden tislaaminen normaali-ilmanpaineessa on hankalaa.
Lisäksi monet aineet hajoavat, kun niitä yritetään
kuumentaa kiehumispisteeseen, jolloin niiden tislaaminen normaali-ilmanpaineessa
ei ole mahdollista. Joissakin tapauksissa aineiden hajoaminen voidaan
välttää tislaamalla ne alipaineessa.
Mitä alipainetislauksessa tarvitaan?
Alipainetislauslaitteisto:
Alipainetislauksessa on huomioitava useamman fraktion kerääminen
ilman, että alipaine häviää laitteistosta. Yksinkertaisinta
on käyttää tisleenjakajaa. Alipaineen aikaansaamiseksi
käytetään kalvo- (n. 0,1 mmHg) tai vesisuihkupumppua
(n. 15 mmHg).
Miten alipainetislataan?
1) Kaada tislattava aine kolviin (korkeintaan 1/2 kolvin tilavuudesta)
ja lisää kolviin myös magneettisauva tai vakuumikeitinkivet
(tavalliset keitinkivet eivät riitä alipaineessa).
2) Kokoa laitteisto. Varmista, että keräysastia ja tisleenjakaja
pysyvät paikoillaan käyttäen klipsejä ja yhdistä
laitteisto sekä vesisuihkupumppuun että manometriin kolmitiehanalla.
3) Tarkista, että manometrin hana on kiinni, ennen kuin imet
laitteistoon vakuumin.
4) Varmista, että tislauskolvissa on magneettisekoitus päällä.
5) Alipaineen aikaansaamiseksi laitteistoon:
- avaa Wulffin pullon hana ja sulje manometrin hana
- kierrä vesisuihkupumpun hana täysin auki
- sulje Wulffin pullon hana
- kun paine on alentunut (mikä kuullaan vesisuihkupumpun
äänestä), avaa manometrin hana ja seuraa paineen
alenemista ja stabiloitumista
- nyt sinulla on alipaine tislausta varten.
HUOM!! Manometrin hana pidetään tislauksen aikana suljettuna. Ainoastaan
vakuumia mitattaessa monometrin hana aukaistaan.
6) Lämmitä kolvia hitaasti, jotta haihtuvat epäpuhtaudet
tislautuvat ensin ennen tuotetta. Tarkkaile lämpötilaa
ja painetta. Kerää esitisle sekä pääfraktio,
joka tislautuu vakiolämpötilassa.
7) Lopeta tislaus poistamalla lämmitys, kun nestemäärä
tislauskolvissa on pieni.
8) Päästä ilma hitaasti laitteistoon seuraavasti:
- manometrin hana suljetaan
- Wulffin pullon hana avataan
- vesisuihkupumppu suljetaan
- manometrin hana avataan hitaasti, jotta se ei vaurioidu ja
elohopeaa ei joudu laboratoriotiloihin.
|