pixel
c Laitteistot ja menetelmät > Erottelumenetelmät >Kuivaus
book >Teoria
film Video
pen Harjoitukset

suodatusMitä on kuivaus?

Kuivauksen tarkoituksena on:

  • poistaa orgaanisessa faasissa mahdollisesti pisaroina olevat suolaliuokset, jotta raakatuotteeseen ei jäisi mitään vesifaasista peräisin olevia aineita
  • imeä itseensä suurin osa orgaaniseen faasiin liuenneesta vedestä.

Milloin kuivausta tarvitaan?

Vesi haittaa useita orgaanisia reaktioita, pienentää saantoa tai voi estää reaktion käynnistymisen. Vesi aiheuttaa usein myös räiskymistä haihdutettaessa liuotinta. Sen vuoksi orgaaniset uutteet kuivataan ennen haihdutusta. Lisäksi veden haihduttaminen on aina hankalampaa ja hitaampaa kuin tyypillisten orgaanisten liuottimien haihduttaminen, siksi vesi pyritään poistamaan reaktiotuotteesta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Mitä kuivauksessa tarvitaan?

Miten kuivataan?

1) Lisää kuivattavaan liuokseen (uutteeseen) n. 1-2 teelusikallista (n. 3-6 grammaa) natriumsulfaattia / 100 ml kuivattavaa liuosta.

2) Pyöräytä astiaa varovaisesti. Jos natriumsulfaatti paakkuuntuu astian pohjalle tai pohjalla näkyy vielä pisaroita, lisää vielä 1-2 teelusikallista natriumsulfaattia. Kuivausainetta on tarpeeksi, kun seoksessa ei enää näy pisaroita.

3) Odota 5-10 minuuttia. Tällä välin voit valmistella kuivausaineen suodatuksen.

4) Paina kartiomaiseen lasisuppiloon pieni sormenpään kokoinen pumpulituppo tiiviisti, mutta ei liian tiiviisti, kiinni esim. spaattelilla.

5) Valitse haihdutuskolviksi sellainen kolvi, jonka tilavuus on vähintään kaksinkertainen kuivatun liuoksen tilavuuteen nähden. Tue kolvi kouralla ja aseta suppilo kolviin. HUOM: Suppilon ja kolvin kaulan väliin tulee jäädä ilmarako!

6) Suodata kuivausaine pois pumpulin läpi. Kun kaadat liuosta suppiloon, varo nesteen mukana tulevia kuivausainepaakkuja, jotka saattavat räiskyttää liuosta.

7) Huuhtele astiat ja kuivausaine 3-4 kertaa pienellä määrällä uuttoliuotinta. Voit tarkistaa TLC:llä, jäikö kuivausaineen sekaan vielä tuotetta.

Jos liuoksessa on paljon kosteutta, voidaan kuivaus suorittaa useammassa osassa. Tällöin kuivausainetta lisätään useammassa erässä eli välillä kuivausaine suodatetaan pois ja lisätään uusi erä kuivausainetta seokseen.

 

otsikkolaatikko

©2005
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 
l
p