Jakson materiaali > Teknologiaratkaisut

TEKNOLOGIARATKAISUT

Kun osapuilleen tiedetään minkätyyppistä kurssia ollaan tekemässä ja minkälaisia toimintoja siihen tarvitaan, on viimeistään mietittävä minkätyyppinen teknologiaratkaisu tarvitaan. Käytännössä on usein käytettävä niitä välineitä jotka ovat kohtuukustannuksin tarjolla tai ovat oman yliopiston tai yksikön valinta. Monet suomalaiset yliopistot ovat tässä vaiheessa päätyneet WebCT:hen. Myös muita ratkaisuja on käytössä.

Keskeinen valinta tehdään, kun arvioidaan riittävätkö yhdistelmä johon kuuluu esim. ”perinteiset” webbisivut, sähköpostilista ja (suljettu tai avoin) keskustelualue, videokonferenssi, chat jne. vai halutaanko mahdollisesti järjestemä, jossa on myös kurssihallintotyökaluja ja sisällöntuotantotyökaluja.

Yhteistä kaikille työkaluille on että ne pääsääntöisesti koostuvat neljäntyyppisistä työkaluista

  • dokumenttien hallintatyökalut
  • kommunikaatiovälineet
  • yhteisten dokumenttien työstämistyökalut
  • hallintotyökalut.

Monissa integroiduissa elektronisissa oppimisympäristöissä (WebCT, Efodi, BlackBoard, LotusLearningSpace jne.) on toiminnallisesti toistaiseksi ollut varsin rajalliset välineet jokseenkin kaikilla osa-alueilla, mutta tuotteet kehittyvät nopeasti. Valitsemalla jonkin tällaisen alustan yliopisto on päässyt nopeasti alkuun verkkokurssien tuotannossa. Yksi ongelmallisimmista puolista näissä alustoissa on että tuotanto on sidoksissa voimakkaasti kurssiajatteluun, ja esim. materiaalit eivät kumuloidu organisaation tietovarannoksi eivätkä ne ole pääsääntöisesti enää osallistujien käytettävissä kurssin jälkeen ilman eritystoimenpiteitä.

Sisällöntuotantoon ja mediavalintoihin perehdytään TieVie-koulutuksen toisessa verkkojaksossa.

IT-Peda-verkoston linkkisivu: runsaasti oppimisympäristölinkkejä
http://www.uta.fi/itpeda/linkit.html

Anna-Kaarina Kairamo, TKK Opetuksen ja opiskelun tuki Päivitetty 12.10.2001 /AVä, ATN