Jakson materiaali > Hankkeen toimijat

HANKKEEN TOIMIJAT

Opiskelijat
Tekijät

Opiskelijat: verkko-opetuksen kohderyhmä

Kuten kaikkien tuotteiden ja palvelujen suunnittelussa on myös verkko-opetuksen suunnittelussa kohderyhmän analysointi tärkeää:

  • Mikä on opiskelijoiden tiedon ja osaamisen taso? Mikä on lähtötaso itse oppisisällön suhteen? Minkälaiset ovat opiskelutaidot? Entä tekniset taidot?
  • Mitkä ovat opiskelijoiden mahdollisuudet käyttää verkkopalveluita: kuinka monella opiskelijalla on käytössään tietokone ja minkälainen on yhteys palveluihin (analoginen modeemi, ISDN, laajakaistayhteys tms.), pääsy koneelle jos ei omaa jne.
  • Mitkä ovat opiskelijoiden asenteet ja motivaatio verkon käyttöön ylipäätään ja erityisesti verkko-opetuksen suhteen?
  • Opiskelijoiden elämäntilanne: erityisesti työssäkäynnin vaikutus mahdollisuuteen osallistua esim. lähitapaamisiin.

Jos kohderyhmä on suppea, esim. syventävien opintojen jokin kurssin osallistujat, käyttäjien profiili on helposti hahmotettavissa. Mitä laajempi on kohderyhmä esim. massakurssilla, sitä suuremmat mahdollisuudet on siihen että lähtötaso vaihtelee laajasti. Keinoja saada lähtötaso hallintaan on esim. ennakkotehtävät ja itsenäisesti suoritettava johdatusjakso.

Erityisesti materiaalia tuotettaessa on syytä myös arvioida, aiotaanko sitä käyttää myös muilla kursseilla ja muille kohderyhmille, jolloin niiden yleiskäyttöisyyteen on syytä panostaa.

Tekijät: opettajat, muu henkilökunta, alihankkijat

Ketkä osallistuvat projektiin? Verkkokurssin opettaja ei pääsääntöisesti ehdi tehdä itse kaikkea, vaikka pioneerit ovatkin näin usein toimineet. Aina opettajalla ei ole tietoja tai taitoja kaikkeen, eikä tarvitsekaan olla. Tärkeää on selvittää itselleen oma rooli sekä kartoittaa, mistä tarvittava apu ja tuki löytyy. Onko yliopistossa tai omassa yksikössä sellaisia tukihenkilöitä jotka voivat osallistua projektiin? Mikä on heidän roolinsa hankkeessa? Mitä tehdään itse ja mikä teetetään esim. alihankintana?

Verkko-opetusprojektin suunnittelu- ja tuotantovaiheessa voi olla mukana ainakin osittain eri henkilöt kuin toteutusvaiheessa. On hyödyllistä selkiyttää itselle ja muille kunkin rooli myös projektin eri vaiheissa. Osallistujien rooliin vaikuttavat oman tehtäväkentän lisäksi mm.

  • koulutussuunnitteluosaaminen
  • pedagoginen osaaminen
  • tekninen osaaminen
  • asenteet ja motivaatio sekä
  • projektiosaaminen.

TIEKEn tietokoneen ajokortin sivut, joista löytyy myös testejä
http://www.tieke.fi/ajokortti.nsf/?open

Anna-Kaarina Kairamo, TKK Opetuksen ja opiskelun tuki Päivitetty 12.10.2001 /AVä